Witam!
Dziś nieco kulinarnie, czyli zapraszam na amerykańskie naleśniki z syropem klonowym, czyi pancakes!
Składniki:
Wykonanie:
Przygotowujemy dwie miski: w jednej łączymy składniki mokre, czyli: maślankę/kefir, jajo, olej oraz syrop (ze 2 łyżki).
W drugiej mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W międzyczasie obieramy i kroimy banany.
Łączymy zawartości obu misek, mieszając tak długo, aż uzyskamy jednolite, naleśnikowe ciasto.
Na rozgrzaną, najlepiej teflonową i odrobinkę natłuszczoną patelnię nakładamy łyżką nie za grube placki, szybko układając na nich plasterki bananów. Naleśniki obserwujemy, gdy są ścięte/podpieczone, odwracamy je na drugą stronę i również podsmażamy.
Gotowe przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym (pyyycha!). Polecam też wersję z serkiem homogenizowanym i owocami (maliny, borówki, jagody).
Smacznego!
Zdaję sobie sprawę, iż jest to bardziej czasochłonna wersja, niż owsianka czy tosty, ale w końcu zbliża się weekend :) A jak u was wyglądają śniadania? Raczej na słodko, czy na słono? Próbowaliście już pancakesów? :)
Dziś nieco kulinarnie, czyli zapraszam na amerykańskie naleśniki z syropem klonowym, czyi pancakes!
Składniki:
- 1 jajo
- odrobina proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- taka sama ilość mąki, co i maślanki lub kefiru ( ja daję po 1 szklance)
- syrop klonowy
- banany
- odrobina oleju (max. 1-2 łyżki)
Wykonanie:
Przygotowujemy dwie miski: w jednej łączymy składniki mokre, czyli: maślankę/kefir, jajo, olej oraz syrop (ze 2 łyżki).
W drugiej mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W międzyczasie obieramy i kroimy banany.
Łączymy zawartości obu misek, mieszając tak długo, aż uzyskamy jednolite, naleśnikowe ciasto.
Na rozgrzaną, najlepiej teflonową i odrobinkę natłuszczoną patelnię nakładamy łyżką nie za grube placki, szybko układając na nich plasterki bananów. Naleśniki obserwujemy, gdy są ścięte/podpieczone, odwracamy je na drugą stronę i również podsmażamy.
Gotowe przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym (pyyycha!). Polecam też wersję z serkiem homogenizowanym i owocami (maliny, borówki, jagody).
Smacznego!
Zdaję sobie sprawę, iż jest to bardziej czasochłonna wersja, niż owsianka czy tosty, ale w końcu zbliża się weekend :) A jak u was wyglądają śniadania? Raczej na słodko, czy na słono? Próbowaliście już pancakesów? :)
wyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńja nie próbowałam nigdy pancakesów, nigdy nie mogę zabrać się do ich wykonania :D
u mnie śniadania raczej na słono :)
Może w ciągu dnia jako główniejszy posiłek się skusisz! :) Naprawdę polecam, nie mogą się równać z normalnymi naleśnikami! ;)
UsuńPyszne śniadanko, koniecznie muszę wypróbować twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na urodzinowe rozdanie na moim blogu :)
http://kolorowyswiatkobiety.blogspot.com/2014/06/urodzinowe-rozdanie-zapraszam.html
:)
UsuńO raju a ja taka głodna :D Pychota! Wyglądają smakowicie i na bank zrobię je nawet dla swojego synka :)
OdpowiedzUsuńJak tu elegancko się zrobiło fiu, fiu... :)
Bardzo przyjemnie teraz tu u Ciebie :)
Pozdrawiam :* :)
Ojj taaak, myślę, że małemu zasmakują! (O ile mu nie zjesz hihi;* ) Dziękuję, to miłe, ale wszystko dzięki Vejjs! :) Ja tylko marudziłam ;))
UsuńWygląda mega apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńTo miło, bo zazwyczaj moje gotowanie jest smaczne, ale nie wygląda najpiękniej! ;)
UsuńAle to musi być smaczne, nigdy nie jadłam czegoś takiego ! :)
OdpowiedzUsuńOjj bardzo, koniecznie wypróbuj! ;)
UsuńNie jadłam pancakesów, ale mam w planach je zrobić :D wyglądają pysznie, aż bym chętnie porwała kilka :P
OdpowiedzUsuńObserwuję i również zapraszam :)
Mmm wygląda tak pysznie, że chyba sobie zrobię je na kolacje, dzięki za przepis! ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, ale muszę wreszcie spróbować.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pancakes :)
OdpowiedzUsuńw anglii najczęściej podają je z sokiem z cytryny posypane cukrem
ale ja lubię posmarować je masłem orzechowym