Witam! Dziś troszeczkę niekosmetycznie- ale za to bardzo smacznie i zdrowo! Postanowiłam podzielić się jednym z moich ostatnio ulubionych śniadań! Zatem zaczynajmy!
Przygotowanie domowej granoli jest banalnie proste, a do tego jakie przyjemne!
Moja wersja nie zawiera cukru- jest tak słodka, że nie potrzeba go!
A oto i składniki:
Olej-dowolny, ja używam zwykłego Kujawskiego. Sok- koniecznie 100%, a najlepiej świeży domowy.
Z owoców najczęściej sięgam po: suszoną żurawinę, rodzynki, jagody goyi, miechunkę, kandyzowany ananas, mango, morele czasem plasterki banana czy kiwi.
W dużej misce łączymy "mokre" składniki. Jeśli miód się skrystalizował, można podgrzać go w kąpieli wodnej. Dosypujemy płatki (+ ewentualnie otręby) i mieszamy. Mieszanka nie może być zbyt mokra.
Połączone składniki wykładamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do ok.160 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 15 min, regularnie co ok.4-5 min wyjmując formę i mieszając płatki. Pod koniec wypiekania dosypujemy nasze suszone owoce i ponownie umieszczamy formę w piekarniku na ok. 2 min.
Gotową granolę przechowuję w słoiczkach lub ozdobnych puszkach.
Takie płatki są dobrą alternatywą dla tych, którzy pogardzają klasyczną owsianką. Z mlekiem, z jogurtem naturalnym, a także zalane domowym koktajlem owocowym stanowią dobry początek dnia! Dostarczają sporo długo uwalnianych węglowodanów, a także niezłą dawkę białka. Polecam! :)
Już nie pamiętam kiedy jadłam takie zdrowe, pyszne i kolorowe śniadanko :(
OdpowiedzUsuńLubie takie musli zalać miodem, naturalnym jogurtem i wkroić kawałek banana :) ale wtedy robi się bardziej kaloryczne ale... w sumie do chudzinek nie należę więc jutro z samego rańca biegnę do sklepu bo mi smaka narobiłaś! :D
Lepiej to domowe zalać dodatkowym miodem, niż wciągać "kupne" z mega ilością cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i masą konserwantów i paskudztw ;p a banana też wkrajam, szczególnie gdy tuż po śniadanku pędzę na siłownię- wtedy dodatkowa energia mile widziana:))
Usuń